DK Kontakt +45 53530006 | US Contact+45 53530006

Den Kongelige Opera: Energirenovering af ventilationsanlæg

Kunde:  Den Kongelige Opera

Lokation: København, Danmark

Produkt: Lufttæpper

Situation

I Den Kongelige Opera i København skulle seks af deres store ventilationsanlæg renoveres. Anlæggene havde traditionelle AC-ventilatorer, som de fleste ventilationsanlæg i Danmark stadig kører med. Nogle AC-ventilatorer kører med drivrem, og de har meget begrænsede muligheder for styring. Det er både ineffektivt og dyrt.

Løsning

Den Kongelige Opera valgte at udskifte AC-ventilatorerne med mere effektive EC-ventilatorer. Her er det meget store besparelser at hente, for der kan spares 30-70 procent på elregningen med en gennemsnitlig tilbagebetalingstid på kun to år. Samtidig er det forholdsvis enkelt og hurtigt at installere nye EC-ventilatorer i eksisterende ventilationsanlæg.

AC- og EC-ventilatorer bygger på helt forskellige principper: Mens rotationen i en AC-motor skabes af forsyningsnettets vekselstrøm, så bruger EC-motoren permanente magneter til at skabe det magnetiske felt inde i motoren og elektronisk kontrolleret jævnstrøm til at skabe rotationen, og det er meget mere effektivt. Desuden kan EC-ventilatorer med den integrerede styring altid tilpasses nøjagtigt til arbejdsopgaven uden energitab. Det kan AC-ventilatorer ikke.

For at opnå besparelserne vil det i de fleste tilfælde være nok at udskifte de gamle AC-ventilatorer og frekvensomformere med nye energibesparende EC-ventilatorer, mens der andre gange må installeres et nyt ventilationsanlæg, fx hvis der ikke er varmegenvinding, eller anlægget generelt er nedslidt.

Med udskiftningen til de nye EC-ventilationsanlæg fik Den Kongelige Opera en driftssikker løsning, der er langt mere effektiv, og som giver store energibesparelser.